Jag är en stark förespråkare för att bilder gör sig bäst på papper, helst på väggen, men även som bok eller bara en print att hålla i handen. Det ger bilderna så mycket mer liv och jag tycker jag tittar på bilder på ett annat sätt när de är på papper. Det blir en upplevelse i sig att känna papprets tyngd, struktur och tjocklek mellan fingrarna.
Utskrifter kostar en slant men jag tycker det är värt pengen i de flesta fall. Om man bortser från skrivaren i sig själv, som kan kosta allt från någon tusenlapp upp till vad man får betala för en mindre bil, eller pappret där det är lättare att förstå varför vissa typer kostar mer än andra. Det som återstår är bläck, och det går det oftast åt en hel del under en skrivares livslängd.
Alla skrivartillverkare rekommenderar av naturliga skäl sitt eget bläck, alla avråder från tredjepartsbläck och i många fall upphör även garantin att gälla om man använder något annat bläck. För några år sedan var det inte ovanligt med skräckhistorier om dåligt tredjepartsbläck som gav oväntade färger eller färgstick. Torkade för långsamt på pappret och smetades ut eller för fort och satte igen skrivarhuvudet. Åldrades på tok för fort av solljus och gjorde utskrifter till färskvaror med lite för kort livslängd för att det skulle kännas rimligt.
På diskussionsforum när folk frågar om tredjepartsbläck ser jag inte sällan försäljare hävda att deras bläck idag är likvärdigt med OEM bläcket men till en lägre kostnad. Men jag har däremot inte hittat någon som testat hur det verkligen ligger till. Är det rimligt att bläckpatroner som kostar en bråkdel av original är "likvärdiga" och i så fall likvärdiga på vilket sätt?
Ett urval av alternativt bläck i olika prisklasser |
Av ren nyfikenhet ville jag därför göra lite tester på egen hand för att förstå hur jag själv ska resonera när jag väljer bläck. Hur jämför sig olika tredjeparts patroner färgmässigt med OEM och hur står de sig i åldersbeständighet. Av praktiska och ekonomiska skäl kan jag inte göra ett sånt här test helt vetenskapligt. Jag har helt enkelt inte verktygen att göra färgspektrum analyser av printarna, eller klimat och ljuskammare att göra kontrollerade åldersbeständighetstester som t.ex. Wilhelm Imaging Research gör. Jag har heller inte råd att göra tester med olika papper eller skrivare, det kommer kosta en del i material som det är. Jag kommer istället försöka fokusera på de praktiska skillnader som en användare av olika bläck kommer märka av i verkligheten. dvs, hur jag upplever olika tredjepartsbläck i relation till originalbläck med samma inställningar, jag kommer inte försöka optimera printar med tredjepartsbläck för att de ska bli så korrekta som möjligt.
Följ gärna med i serien och se hur det går. Jag hoppas lära mig en del längs vägen och jag hoppas det här kan vara till nytta för någon mer där ute. Jag har själv letat efter något motsvarande men inte hittat något. Hela serien hittar du under taggen "bläcktest" på bloggen och kommer uppdateras med nya artiklar vartefter.
Kommentarer
Skicka en kommentar